DEMONSTRATION II: STOP MAROKKOS BESÆTTELSE AF VESTSAHARA

tir d. 24. nov 16:00 - 17:00

udenrigsministeriet, Asiatisk Plads 2, 1448, København

Skrevet af Global Aktion

Den 29 år lange våbenhvile mellem Marokko og Vestsahara er forbi, og en ny krig er under optrapning. Tiden er knap, hvis vi skal undgå et folkemord og en ny krig i Nordafrika.
Tirsdag den 17. november deltog omkring 40 demonstranter og protesterede mod Marokkos besættelse af Vestsahara foran Marokkos ambassade i Hellerup.
På tirsdag den 24. november kl 16.00 demonstrerer vi igen mod besættelsen af Vestsahara. Denne gang demonstrerer vi foran Udenrigsministeriet i København, og råber vores tavse udenrigsminister Jeppe Kofod op! Danmark har et ansvar for at lægge pres på EU og FN, og for aktivt bidrage til at etablere en fredelig løsning.
Vi står i solidaritet med saharawiernes årelange kamp for retten til selvbestemmelse og et frit Vestsahara. Vi demonstrerer mod den marokkanske stats årtier lange brutale besættelse, undertrykkelse og menneskerettighedskrænkelser mod Vestsaharas befolkning. Og vi kræver, at Saharawierne får den folkeafstemning de har ventet på siden 1991!

HVORFOR DEMONSTRERER VI?
Siden der i 1991 blev forhandlet våbenhvile, efter 16 års krig mellem Marokko og Polisario, Vestsaharas befrielsesbevægelse, har saharawierne ventet på en folkeafstemning for deres selvbestemmelse. FN fik i 1991 til opgave at afholde denne folkeafstemning, men i 2020 er den stadig ikke afholdt.
Siden den 20. oktober har fredelige saharawiske demonstranter protesteret mod den marokkanske besættelse gennem blokader af hovedvejen ved El Gueguerat, der forbinder Marokko til Mauretanien, en vigtig handelsvej for Marokko.
Den 13. November 2020 har Marokko brudt våbenhvilen ved at opløse protesterne, og nu er krigen fra 1991 altså genoptaget.
Vi står i solidaritet med saharawierne. Vi demonstrerer for deres ret til selvbestemmelse, for afholdelsen af den længe lovede folkeafstemning, og for et frit Vestsahara. Vi demonstrerer imod menneskerettighedskrænkelser, imod Marokkos ulovlige besættelse, og imod det internationale samfunds stilhed i sagen. Vi kræver, at Marokko stopper sin militære fremfærd og sin besættelse af Vestsahara.

HVAD SKAL DER SKE?
// Programmet følger og opdateres løbende //

MEDINDKALDERE:
Folkebevægelsen mod EU
Socialistisk Ungdomsfront
SF Ungdom

KORT OM VESTSAHARA
Vestsahara er et land i det nordvestlige Afrika, der har været besat af Marokko siden 1975, og anses som Afrikas sidste koloni. Intet land i verden anerkender Marokkos besættelse af Vestsahara, og FN’s Sikkerhedsråd har gang på gang har understreget Vestsaharas ret til selvbestemmelse og endelig afkolonisering. Omtrent halvdelen af Vestsaharas befolkning, saharawierne, bor under besættelsen i området syd for Marokko, hvor der bliver slået hårdt ned på protester og politiske aktivister. Op mod 190.000 saharawier bor derudover i politisk eksil i flygtningelejre midt i den algeriske ørken.
Marokko har etableret en 2700 km lang mur gennem det besatte Vestsahara, omkranset af et minefelt med 7 millioner landminer og stor marokkansk militær kontrol.
Læs mere om den eskalerende situation: https://www.nytimes.com/.../morocco-military-operation...
Forstå de seneste ugers protester i El Gueguerat: https://www.facebook.com/watch/?v=380648403147434

COVID-19:
Husk selvfølgelig mundbind, visir eller andet dække for mund og næse.

Mere info