Tværæstetisk aften

Tværæstetisk aften

tor d. 29. okt 19:00 - 22:00

poeisens hus, Møllegade 7. kld, 2200, København

Skrevet af Poesiens hus

Price: 75kr

Poesiens Hus byder velkommen til en anderledes, udfordrende aften, hvor vi vil bevæge os rundt i kunstgenrernes forunderlige universer. Her kan du møde Monia Sander, Amalie Smith samt Lukas la Cour og Bjørn Rasmussen.

Der vil være tre optrædener i løbet af aftenen:

1) Forfatter og kunstner Amalie Smith vil vise kunstfilmen ’Enter’, som har været udstillet på Statens Museum for Kunst og læse op af relaterede tekster. Om filmen: Enter udspiller sig i en fiktiv fremtid, hvor museets samling er blevet uploadet og lever sit eget digitale liv online. Her er samlingens figurative malerier gået i forbindelse med hinanden og har dannet en tredimensional digital arkitektur, som bebos af en gruppe digitale bevidstheder – heriblandt et møl, som i 1947 fløj ind i det amerikanske militærs Mark II computer og siden blev kendt som “the original computer bug”.

2) Forfatter og kunstner Monia Sander vil afspille en 14-sporet lydoptagelse af performanceværket, Break, der netop har kørt på Kunsthal Charlottenborg som en del af Afgangsudstillingen. I Break, bliver publikum bedt om at tage stilling til spørgsmål om vold, privilegier, magtdynamikker, racisme og omsorg gennem aktiveringen af et manuskript. Værket er en del af en længere undersøgelse af, hvordan performanceøjeblikket kan bruges til at genforhandle og overveje de sociale roller og dynamikker vi befinder os i. Lydoptagelsen er både en dokumentation af performancesituationen og et nyt værk i første led af tilblivelsesprocessen.

3) Lukas la Cour og Bjørn Rasmussen vil optræde med en kombineret oplæsning og koncert. Sangene komponeret ud fra la Cours digte, som de er i gang med at indspille. Pladen skal hedde: Det eneste jeg mangler er at miste modet, men i morgen står jeg op med hønsene. Sangene er intense støvede viser, og de lyriske tekster står klart frem. Bjørn Rasmussen vil udover at synge kor læse op af sine helt nyskrevne digte imellem numrene.

Der er kun 50 pladser, så skynd jer at købe billet. Det bliver en magisk aften! Vi passer selvfølgelig på hinanden, holder afstand og spritter af.
Billetterne koster 75/stk og kan købes her:
https://billetto.dk/e/tvaeraestetisk-aften-billetter-482106


Om kunstnerne:

Amalie Smith er en anerkendt multikunstner, hun er uddannet både fra Forfatterskolen og Det Kongelige Danske Kunstakademi, og har fået udstillet sine værker på kunstmuseer over hele landet. Hendes seneste udgivelse som forfatter er bogen Thread Ripper (Gyldendal 2020).
Lillian Munch Rösing skriver om Thread Ripper:

Amalie Smiths nye bog er af den slags, der giver mig en stærk oplevelse af, hvordan litteraturen kan rumme ALT - fra den mindste detaljesansning til det største spørgsmål, fra det personlige til det fælles, fra drømmebilleder til fakta - ved at binde det til et konsekvent formprincip ... Amalie Smith væver sin tekst lige så kyndigt, som Penelope vævede - og optrævlede sit klæde.

Monia Sander er uddannet fra Nordens Författarskola, Biskops Arnö (Sverige) og har netop nu
afgang på kandidaten på Det Kongelige Danske Kunstakademi.
Hun er aktuel med bogen Alexandertrilogien – et performanceessay i tre akter (forlaget Korridor)
fra 2019, der netop har vundet den fornemme Schadeprisen.
Alexandertrilogien handler om forelskelse – mere konkret om Monia Sanders forelskelse i
skuespilleren Alexander Mayah Larsen. Men den handler også om magt. Forfatterens magt.
Alexander fremfører monologer og dialoger skrevet af Monia Sander uden at kende teksten på
Forhånd - Hun lægger ordene i hans mund. Dette fremkalder en spænding og en dynamik i
teksten; og rollerne som skuespiller, forfatter og publikum bliver kastet op i luften. Det er
eksperimenterende og nyt, og det er i den grad originalt.

Forelskelse er et tab af kontrol. Og det at skrive en tekst med sin forelskelse som drivkraft kan
være et forsøg på at tage kontrollen tilbage. Monia Sander har skrevet et sårbart og modigt værk,
som får en til at reflektere. Det er underholdende, det er moderne, og det er knaldgodt skrevet.
- Laura Ringo, jurymedlem i prisudvalget for Schadeprisen

Tidligere har hun udgivet bogobjektet Dominique, der blev genudgivet som almindelig paperback i 2018.

Lukas la Cour dimitterede fra Forfatterskolen i sommers og er netop i gang med at indspille et album, hvori hans egne digte er blevet transformeret til sange. Det er nogle meget lyriske og fangende tekster, der fører an i de støvede viser, som han synger og spiller på guitar med vennen og forfatterkolegaen Bjørn Rasmussen som kor.

Bjørn Rasmussen er en anmelderrost dramatiker og forfatter. Han har fire bøger bag sig, der er solgt til udgivelse i over ti lande. Seneste udgivelse er romanen jeg er gråhvid (2018). Han har modtaget en række priser og legater, blandt andet Montanaprisen (2011) og EU’s litteraturpris (2016).

Kizaja Ulrikke Routhe-Mogensen skriver om hans seneste bog i information:

[…] i Jeg er gråhvid er Bjørn Rasmussen virkelig tilbage i sin endnu bedre og bedste romanform. Det synes virkelig at være romanen, der kan rumme og udfolde den flerstemmige sammensathed – af det dokumentariske og det fiktivt fabulerende, det inderlige, ironiske og indignerede, det dybt tragiske og komiske – og også den poesi, som Rasmussen rammer så overvældende originalt, når han er bedst. 

Mere info