LANCERING AF DEN GRAFISKE ROMAN LUCIOS SKAT AF BELATZ!

LANCERING AF DEN GRAFISKE ROMAN LUCIOS SKAT AF BELATZ!

fre d. 20. dec 17:00 - 23:00

Folkets Hus 1.sal, Stengade 50, 2200, København N

Skrevet af Lars Troels

Price: Gratis. Folkekøkken 30 kr.

Artsfæller! I alle aldre, former og farver. På kanten til det nye år er der mulighed for at stikke hovederne sammen til filmscreening, folkekøkken og boglancering! Litteraturen på dansk om anarkismen får et nyt skud på stammen med tegneren Belatz’ grafiske roman LUCIOS SKAT, der i billeder og talebobler fortæller historien om den baskiske murer og anarkist Lucio Urtubia. LUCIOS SKAT kommer inden for rækkevidde fredag den 20. december 2019 på førstesalen i Folkets Hus på Nørrebro.

Kl. 17: Screening af dokumentarfilmen Lucio med danske undertekster
Kl. 19: Folkekøkken (30 kr.)
Kl. 20: Boglancering og oplæg med Belatz tolket til dansk, spørgsmål og debat
Og så: Boggrams og festlighed derudaf

Lucio Urtubia er af årgang 1931 og fra landsbyen Cascante i Navarra, Spanien/Baskerlandet. Han voksede op under Franco-diktaturet i en fattig, republikansk familie, stjal for ikke at sulte og var en uvorn og arbejdsom dreng. Som ung mand smuglede han sammen med sin bror Alfonso varer til og fra Frankrig, og snart deserterede han fra Francos hær, fordi han blev taget i at have stjålet og videresolgt isenkram fra kasernelageret i Logroño for mange millioner pesetas. I 1954 i Paris tog han fat på murer- og fliselæggerarbejdet, og hurtigt lærte han nogle catalanske anarkister at kende. Det blev starten på en intens aktivisme vendt mod Franco-diktaturet, militærdikaturerne i Sydamerika og finanskapitalen. Lucio blev tovholder i et netværk, som forfalskede dokumenter, så forfulgte kunne gå under jorden, og valuta til finansiering af modstandskampen. Selv røvede han banker, trykte og omdelte propaganda for anarkisternes sag og tvang First National City Bank (i dag Citibank) til forhandlingsbordet ved at oversvømme verdensmarkedet med falske rejsechecks. Vil du have slutningen med? Så kom og se dokumentarfilmen, hør oplægget med Belatz og tjek den grafiske roman LUCIOS SKAT ud!
LUCIOS SKAT er oversat fra spansk og udkommer på Det Poetiske Bureaus Forlag. Værket slutter cirklen af oversættelsesarbejde om mureren og anarkisten Lucio. Samme forlag udgav i 2017 selvbiografien Revolution fra byggepladsen.

Links:
https://www.youtube.com/watch?v=1uluw6TqjtI
https://www.youtube.com/watch?v=Q-3-SltVPa4
https://www.youtube.com/watch?v=Z7amkkHjLa0