Folkets Universitet: Sokratisk visdom (del 4)

Folkets Universitet: Sokratisk visdom (del 4)

søn d. 8. dec 14:00 - 17:00

Folkets Hus, Stengade 50, 2200, København N

Skrevet af Folkets Hus

Et af de mest berømte - og berygtede - værker i verdenslitteraturen er Platons dialog Staten. I det værk ser vi figuren Sokrates - sammen med mere eller mindre velvillige samtalepartnere blandt andet forsøge at forstå

- hvad det vil sige at handle retfærdigt?

- hvorfor vi bør handle retfærdigt?

For at få svar på de spørgsmål lader Platon Sokrates gå i gang med et omfattende tankeeksperiment: at forestille sig hvordan en retfærdig stat må se ud. Centralt i det tankeeksperiment er ideen om, at en stat kun kan være god og retfærdig, hvis herskerne er filosoffer eller hvis filosofferne bliver herskere - da det kræver visdom at herske vist.

Efter manges mening svigter Platon med alt dette de sokratiske idealer om filosofisk ydmyghed. Der synes at være meget langt fra den sokratiske filosof, der kun ved, at han intet ved til den totalt oplyste og komplet vise filosofhersker i Staten.

I dette forløb graver vi dybere ned i disse emner ved simpelthen at læse Staten fra en ende af og tænke grundigt over værket sammen.

Vi mødtes første gang søndag d 8. september, hvor vi fordybede os i Platons dialog Laches for at få en foreløbig forståelse af det sokratiske projekt. Hefter læser vi Platons "Staten" - et kapitel pr måned. Man er velkommen til at springe på hvor som helst i forløbet - hvis man vel at mærke har læst op til der, hvor vi er nået til i teksten. Denne gang er vi nået til bog 3.

Der kræves ingen forudsætninger for at deltage - kun nysgerrighed og lyst til at blive klogere. Forløbet er naturligvis gratis at deltage i.

Facilitator: Jannik Lindquist

Mere info