Folkets Universitet: Sokratisk visdom i Platons "Staten"

Folkets Universitet: Sokratisk visdom i Platons "Staten"

søn d. 3. nov 14:00 - 17:00

Folkets Hus 1.sal, Stengade 50, 2200, København N

Skrevet af Folkets Hus

Den idé, der ligger til grund for Folkets Universitet er, at alle har noget at bidrage med uanset baggrund. På dette kursus i Folkets Universitet fokuserer vi på den sokratiske forståelse af praktisk visdom - viden om godt og skidt.

Vi lever i en tid, hvor vi på den ene side meget stærkt føler, at der ikke findes objektive svar på, hvad der er godt og skidt - på den anden side meget stærkt føler, at det er er værdier, der ikke er til diskussion. Tilsyneladende er det også en meget rodfæstet idé, at hver af os har de værdier, vi nu engang har og at det ikke giver mening at forsøge at lave om på os selv. Overfor dette hviler den sokratiske ide om visdom på den antagelse, at der findes objektive svar på, hvad der er godt og skidt, og at mennesker får et bedre liv, jo bedre de forstår, hvad der er godt og skidt. I dette forløb graver vi dybere ned i disse overbevisninger og de antagelser, der ligger til grund for dem ved at læse et af de mest berømte værker i filosofihistorien - Platons Staten (et kapitel pr måned) . En central ide i det værk er, at i en ideel verden er herskerne filosoffer eller også er filosofferne herskere - da filosofferne har den korrekte forståelse af, hvad der er godt og skidt for mennesker.

Blandt de spørgsmål, vi stiller til Platons værk er:

- Hvad er viden om godt og skidt for mennesker helt præcis for en form for viden?

- Giver det stadig mening at tale om en sådan viden?

- Hvis ja, I hvilken udstrækning giver det mening?

- Hvis ja, hvordan tilegnes den viden, så?

Der kræves ingen forudsætninger for at deltage - kun nysgerrighed og lyst til at blive klogere (og at man denne gang har læst bog 1 og 2 af Staten) . Forløbet er naturligvis gratis at deltage i. Mine forudsætninger for at facilitetere forløbet er, at jeg er filosof med sidefag i oldtidskundskab.

Her er et link til min blog om disse emner:

https://www.socratesandthestoics.com

De bedste hilsener,
Jannik Lindquist

Mere info