Aldrig mere en Krystalnat 1938 - 2018

Aldrig mere en Krystalnat 1938 - 2018

fre d. 9. nov 17:00 - 19:00

Kultorvet (KBH), Kultorvet, 1127, København

Skrevet af Anonynm bruger

RYK SAMMEN MOD RACISME
KÆMP FOR MENNESKERETTIGHEDERNE

Kl. 16.45: Musikalsk optakt af Radiant Arcadia

Kl. 17.00: Næstformand i Byggefagenes Samvirke Claus Westergreen byder velkommen

Taler af:
- Mette Geldmann: for og om Hans Goldstein: Vi skal ikke glemme - faklen bæres videre.
- Dan Rosenberg Asmussen (Det jødiske Samfund)
- Naveed Baig (Dansk islamisk Center)
- Louise Holck (Inst. f. Menneskerettigheder)

Oplæsning:
-Linda Herzberg læser sin far Frank Herzberg’s digt: oplevelse af Krystalnatten i Tyskland.
- Jesper Christensen (skuespiller) afslutter med at oplæse stykket ”Stjernen” i Viktor Klemperes bog 'LTI, Det Tredje Rige Sprog'

Musik: Radiant Arcadia udgøres af Anne Eltard (violin,) Mare Halberg Larsen (harmonika), Anja Præst Mikkelsen (basklarinet), Salam Susu (vokal og harpe), Karen Svane Jørgensen (vokal) og Channe Nussbaum (vokal).

BEMÆRK: Arrangementet afholdes i år på Kultorvet, ikke på Gammeltorv!

Den 9. november 2018 er det 80 år siden, nazistiske bander og bøller overfaldt jødiske borgere, butikker, synagoger og ejendomme i Tyskland og Østrig. Mange blev slået ihjel og store værdier – økonomiske og kulturelle – gik tabt.

Krystalnatten, som dette brutale overfald kom til at hedde, blev det første organiserede og planlagte overgreb på jøder og indledningen til den nazistiske kampagne, hvis brutale slutmål blev udryddelse af seks millioner jøder, romaer, politiske anti-nazister, handikappede, homoseksuelle og andre, som ikke fandt plads i nazisternes Tredje Rige.

For at mindes ofrene dengang og for at minde offentligheden om, hvad der skete – og at det kan ske igen, hvis vi ikke er os bevidst om, hvad der drev den udvikling frem dengang – har vi i Krystalnatinitiativet markeret den 9. november de seneste 25 år med en manifestation i København.

Det har vi gjort for at sætte fokus på en række aktuelle og principielle forhold som fx. undertrykkelse af mindretal, rettigheder og friheder, som også er under pres i dag. Vi har fokuseret på forholdene for mindretal, flygtninge, ytringsfrihed, hate speech, faglige rettigheder, seksuelle minoriteter, kulturelle og sociale rettigheder.

Derfor håber vi – ikke mindst i lyset af de fremvoksende højre- og ekstremistiske bevægelser, vi ser ud over Europa og USA - at I vil bidrag til årets arrangement og være med til at sikre en klar modstand mod følgerne af fremmedfjendskhed, racisme, diskrimination og forfølgelse.
_____________________________________________________________

Krystalnatinitiativet: Aldrig mere en krystalnat har siden 1993 afholdt fakkelmanifestation den 9. november på årsdagen for nazisternes overfald på jøder i Tyskland og Østrig i 1938. Initiativet er samlet om at markere modstand mod racisme og diskrimination og for tolerance, dialog, ytringsfrihed og ligestilling. Som græsrodsinitiativ er vi partipolitisk neutrale. Ligeledes forholder vi os som initiativ ikke til konkrete konflikter ude i verden, herunder Mellemøsten.

Mere info