Filmvisning - Naturressourcer: Velsignelse eller forbandelse

Filmvisning - Naturressourcer: Velsignelse eller forbandelse

ons d. 16. maj 20:00 - 22:00

LiteraturHaus, Møllegade 7, 2200, København N

Skrevet af Afrika Kontakt

Dokumentarfilmen ”Naturressourcer: Velsignelse eller forbandelse?” handler om fattige men naturressourcerige landes dilemma: Hvordan sikre, at fattige lande, som har mange naturressourcer, udnytter disse til fordel for fattige befolkningsgrupper og ikke blot udenlandske selskaber og landets egne eliter? Filmen tager udgangspunkt i det sydøst afrikanske land Mozambique (rigt på naturgas og kul) men kunne lige så godt handle om andre afrikanske eller latinamerikanske lande, idet de fleste af disse lande har satset på vækst ved udvinding af deres naturressourcer.

Filmen er særlig aktuel nu, fordi en række danske pensionskasser har investeret i Mozambique, bl.a. i den stærkt forurenende kuludvinding i Tete-provinsen, som filmen handler om. Som filmen viser, medfører kuludvindingen bl.a. tvangsforflytning af lokalbefolkningen.

Filmen stammer fra 2015, varer 35 minutter og er tilrettelagt af Niels Boel.
Efter filmen er der paneldebat og et glas i baren, som holder længe åbent. I panelet sidder Danmarks tidligere ambassadør i Mozambique, Mogens Pedersen, en repræsentant fra IFU, en repræsentant for Afrika Kontakt, og instruktør Niels Boel.

Mere info