Læsninger i ANA #8 – Bypolitisk Organisering

Læsninger i ANA #8 – Bypolitisk Organisering

søn d. 18. mar 17:00 - 19:00

Astrid Noacks Atelier, Rådmandsgade 34, 2200, København N

Skrevet af Anonynm bruger

Til Læsninger i ANA#8 får vi besøg af Bypolitisk Organisering. Det bliver et yderst aktuelt blik på byen, hvor udviklingen lige omkring Astrid Noacks Atelier kan tjene til et fysisk eksempel. Nogle af forfatterne til den kommende udgivelse “Bidrag til en nær bykritik” læser fra deres tekster og Bypolitisk Organisering vil præsentere gruppens arbejde og bogen, der er lige på trapperne.

Aftnens læsere er: Linda Lapina, Beate Terletskaja, Eskil Halberg, Søren Mau og Johanne Østervang

Herunder er et smugkig på forordet fra "Bidrag til en nær bykritik" af Bypolitisk Organisering.

Bypolitik handler ikke kun om at have et sted at bo. Det handler også om at kunne have indflydelse på, hvor og hvordan og med hvem man bor. Det handler om, hvordan der tales om det sted, man bor og om ens naboer. Om byen udformes for at man skal føle sig sikker, eller om ens usikre livsvilkår bliver mistænkeliggjort og bagatelliseret. Bypolitik handler også om, hvem der kan bevæge sig uhindret gennem byen, og hvem der bliver stoppet, visiteret og rørt ved. Og byen er drevet af penge – dem med mange penge eller dem med potentialet til at skabe profit har magt til at give og tage plads, imens dem, der ikke har, bliver skubbet ud eller gemt væk. Denne urimelige byudvikling, som skaber en usolidarisk by med ulige betingelser for liv, kalder vi samlet for en kapitalistisk byudvikling.

Vi har lavet en bypolitisk basisgruppe for at blive mere bevidste om, hvordan vi selv er sølet ind i hele den her by-bolig-elendighed, og for at blive bevidste om, hvordan vores hverdag, vores bevægelser og vores positioner bidrager til den usolidariske byudvikling. Basisgruppen blev en måde at politisere den måde, vi forholder os til byen på. Det kom blandt andet til at handle rigtig meget om at finde en måde at tale om byen på, der hverken er professionel eller distanceret. Det er også derfor, vi har valgt nærhed som tema for denne udgivelse.

Vi har forsøgt at samle bidrag, der viser, at man kan tale om byudvikling på mange forskellige måder. Bidragsyderne taler fra en erfaringsmæssig eller følelsesmæssig nærhed. De mener noget om det, de taler om. Det betyder, at uovervejede hverdagsforståelser eller abstrakte begreber nogle gange går i stykker, fordi man kommer helt tæt på, og det kan afsløre ting, der kan være usynlige fra et større perspektiv.

Der er også mange emner, der er vigtige at tale politisk om i forbindelse med byen, der ikke er skrevet om i den her udgivelse. Det er på en måde det lidt skod ved vores nærhed, at den også har begrænsninger – for der er mange ting, som den slet ikke har berøring med, der er helt vildt vigtige.

Vi håber, at udgivelsen kan bidrage til at udvikle et fælles, politisk sprog, der både er drevet af usikkerhed og vrede og dermed til en mere nær, mindre ensom og mere håndgribelig kritik af den kapitalistiske byudvikling.

Kys og kram
Bypolitisk Organisering

Mere info